Historija: FK Rudar od 2001. do 2014. godine

2001-2002. 

Prvi puta nakon nastanka nove države Bosne i Hercegovine Rudar više nije igrao u najelitnijem društvu.Najavljen je brzi povratak u Premijer ligu, međuti brži i bolji od Rudara bili su nogometaši Žepča. Prvi šampioni, novoformirane Prve nogonmetne lige Federacije BiH bila je ekipa Nogometnog kluba Žepče, a zelenocrni su se morali zadovoljiti četvtrim mjestom sa 49 osvojenih bodova.

2002-2003.

Opet je Rudar jedan od najozbiljnijih kandidata za ulazak u Premijer ligu, ali su na kraju prvenstva navijači i ljubitelji nogometa u Kaknju ponovo razočarani. Peto mjesto sa 59 osvojenih bodova, a na kraju duge nogometne utrke u kojoj se igralo 36 kola prvi je Travnik sa 76 osvojenih bodova.

2003-2004.

Potvrđena je stara praksa.Vječita borba za prvo mjestu i obično u nastavku prvenstva Rudar posustaja, kao da gubi zrak, a lider postaje ekipa koja je do tada bila samo blijeda pratnja. I u ovoj sezoni Rudar je završio kao četveroplasirani sa 44 osvojena boda i gol razlikom 54:37. U viši rang takmičenja ušla je Budućnost iz Banovića, a pored Rudara pokušaj povratka u Premijer ligu nije uspio Veležu iz Mostara i Jedinstvu iz Bihaća.

2004-2005.

Neizvjesna utrka za osvajanje prvog mjesta vodila se između Veleža iz Mostara i Jedinstva iz Bihaća. Rudar je vječito u vrhu i ovoga puta se u Kaknju odlučje Velež ili Jedinstvo. Ako Rudar porazi rođene Jedinstvo je Premijerligaš. Igra se za obraz, dostojanstvo kluba i nakon što su zelenocrni vodili 2:1, a postajalo sve izvjesnije da će utakmica tako i završiti insceniran je prekid kojeg nisu izazvali domaći navijači i igrači, tako da ovo prvenstvo ostaje upamćeno po još jednom uzaludnom pokušaju Rudara da bude prvi i po utakmici sa Veležom kojoj je prisustvovalo oko dvije hiljade navijača Veleža, koji su u Kakanj stigli ne samo iz Hercegovine, nego i iz mnogih evropskih gradova koji su imali jedinu želju – vidjeti osvajanje titule svoje ekipe, ali su eto ostali uskraćeni za takvo zadovoljstvo.

2005-2006.

Sezona u kojoj mostarski Velež ništa nije prepustio slučaju. Ubjedljiv start i veliki broj osvojenih bodova na gostujućim terenima utrku za prvo mjesto su učinili manje interesantnom a Rudar je bio pratilac, koji prvenstvo završava kao vicešampion. Na kontu zelenocrnih zabilježeno je 50 bodova, dok su rođeni imnali 14 više. Prednost koju je Velež napravio u prvih deset kola prvenstva do kraja se samo uvećavala tako da Rudar nije imao nikakvih šansi i nije mogao napraviti ništa više od druge pozicije. Za vicešampionsku poziciju bilo je dovoljno 15 pobjeda i pet nerješenih utakmica, dok je Velež zabilježio 19 pobjeda i sedam nerješenih utakmica.

2006-2007.

Takmičarska sezona u kojoj je Rudar definitivno propustio najveću šansu da se vrati u društvo premijerligaša. Najveći dio prvenstva, od devetog do zadnjeg kola Rudar je bio prvi. Utrku za šampionsku titulu su vodili Rudar i Zvijezda iz Gradačca, a prvak je postao Travnik. Pod sumnjivim okolnostim Travnik je u finišu porazio GOŠK u Gabeli, Rudar je na domaćen terenu odigrao nerješeno 1:1 sa Zvijezdom, a u zadnjem kolu Troglav je porazio zelenocrne u Livnu, što je Travničanima omogućilo da prođu i Rudar i Zvijezdu i u zadnjem kolu postanu prvaci kao ekipa koja je cijelo prvenstvo imala najmanje izgleda za osvajanje titule.

2007-2008.

I ovoga puta najave o povratku u društvo najboljih bosanskohercegovačkih ekipa nisu izostale, ali to ipak nije određeno kao cilj po svaku cijenu. Na kraju prvenstva treći sa 46 bodova, četrnaest pobjeda, četiri nerješene utaklmice i 12 poraza. Šampion je Zvijezda iz Gradačca, koju Rudar ni u ovom prvenstvu nije uspio poraziti. Bitke sa glavnim konkurentima postale su slaba tačka Rudareve igre i još jedno prvenstvo je završeno na visokoj, trećoj pozociji što je Rudara učinilo ekipom koja je sigurno najstabilniji bh. prvoligaš ali i najtragičnijom ekipm ovog ranga takmičenja. Vječito u vrhu, ali nikada prvi.

2008-2009.

Ponovo i po ko zna koji puta na kraju sezone Rudar je vicešampion. Jedna od najturbolentnijih sezona u Klubu.U prvenstvu je igralo jedanaest igrača koji nisu poinikli u domaćem pogonu. Tri trenera su se smijenila na čelu stručnog štaba: Omer Kopć, Fadil Žerić i Nijaz Kapo. Na kraju jesenjeg dijela Rudar je imao tri boda zaostatka za vodećim Olimpikom. U prvoj proljetnoj utakmioci na domaćem terenu sa Bratstvom iz Gračanice odigrano je nerješeno 0:0, Klub je napustio trener Kopić, a narednih šest kola ekipu je vodio Fadil Žerić, ranije igrač sarajevskog Željezničara i Rudara.Ekipu je napustio vrativši se kao trener u omladinsku školu Željezničara, a do kraja prvenstva ekipu je vodio Nijaz Kapo.Najbolji strijelac ali i igrač sezone je Igor Ilić.U pauzi prvenstva izvršena je i promjena u rukovodstvu kluba. Za predsjednika Skupštine izabran je Mirasda Jašarspahić, a za predsjednika Upravnog odbora Mensur Mušija. Za sportskog direktora imenovan je Enes Bistrivoda.

2009-2010.

Rudar je u sezonu ušao ambiciozno najavljujući napad na prvu poziciju, ali već poslije odigranih nekoliko kola vidjelo sa da ambicije ne prate rezultati. U 28 odigranih utakmica, liga je brojala 15 ekipa, ostvareno je 14 pobjeda, pet nerješenih utakmica i devet poraza. Bodovni skor je iznosio 47 uz gol razliku 41:29.


Igrači FK Budućnost iz Banovića osvojili su 62 boda i sasvim zasluženo osvojili ligu. Ekipa Banovića od prvog do zadnjeg kola bila je na čelu tablice uz skor od 20 pobjeda 2 remija i 6 poraza. Bodovna razlika između prvoplasirane Budućnosti(62) i Rudara (47) na četvrtom mjestu, možda najbolje govori sa kakvim kvalitetom je Rudar odigrao ovu sezonu.

2010-2011.

Najslabji plasman u Prvoj nogometnoj ligi Federacije BiH Rudar je ostvario u ovoj takmičarskoj sezoni. Među 16 federalnih prvoligaša zelenocrni su zauzeli jedanaesto mjesto sa isto toliko pobjeda. Zabilježeno je deset nerješenih susreta i devet poraza uz gol razliku plus 2 (42:40). Prvak je postao GOŠK iz Gabele sa 56 osvojenih poena. Iz ovog prvenstva će ostati zapaćena dva poraza od fudbalera Goražda i na domaćem i na gostujućem terenu. Posebno boli poraz u Goraždu i to u posljednjem prvenstvenom kolu, od 7:0 što je u novijoj historiji Rudara poraz sa najviše primljenih golova. U Kaknju je Goražde slavilo rezultatom 2:3.

2011-2012.

Poslije sezone koju je trebalo što prije zaboraviti Rudar u novom prvenstvu startuje rezultatima kao iz snova. Poslije šest kola zabilježeno je pet pobjeda i jedan nerješen rezultat. Međutim, nastavak jesenjeg dijela sezone više nije ličio na start kakav se samo mogao poželjeti. U narednih pet kola osvojena su samo dva boda čime su se optimistične najave raspršile poput sapunice.

Na kraju prvenstva, Gradina iz Srebrenika je prva prošla kroz cilj, a zelenocrni su se zadovoljili četvrtom pozicijom sa 52 osvojena boda, što je za vodećom ekipom Gradine bio zaostatak od 11 bodova. Ostvareno je 15 pobjeda, sedam nerješenih i osam izgubljenih utaknica uz gol razliku 51:33.

2012-2013.

I u ovoj sezoni Rudar je na kraju četvrto mjesto. U Prvoj ligi Federacije BiH, od proljetnog dijela prvenstva takmiči se 15 ekipa jer je odsutao Krajišnik iz Velike Kladuše. U 28 odigranih utakmica zelenocrni su osvojili 42 boda, što je 13 bodova manje u odnosu na prvoplasirani Vitez.

2013-2014.

I treću sezonu uzastopno Rudar je na kraju četvrto mjesto. Nekada su zelenocrne nazivali vječiti drugi, a po rezultatima u Prvoj ligi Federacije BiH, moglo bi se reći i vječiti četvrti. Sezonu je obilježila Sloboda iz Tuzle i “trener svih trenera” Ćiro Blažević koji je Tuzlake vodio do titule. Najvažnije utakmice za Rudar, u drugom dijelu prvenstva igrale su se u Kaknju. Prvo na stadionu Mladosti u Doboju, kada je očiglednim nezalaganjem igrača na iznenađenje fudbalske javosti Rudar poražen sa 0:2.

Poslije toga na stadionu u Kaknju odigrano je nerješeno sa vodećom Slobodom, a na domaćem terenu prosuti su bodovi i u utakmici sa Jedinstvom iz Bihaća, koje je sa samo dva boda zaostatka za Slobodom postalo vicešampion. Prosto je nevjerovatno kako u završnici prvenstva Rudar uvijek pretrpi neobjašnjive poraze. Nakon 1:1 u Kaknju sa Slobodom, do kraja prvenstva Rudar je izgubio svih pet utakmica i sa 50 bodova zauzeo četvrto mjesto uz gol razliku 37:23.

Novosti

24.06.2017.

Održana Skupština Rudara

23.06.2017. - Na dvosatnom zasjedanju, delegati najvišeg organa Kluba, usvojili Izvještaj o radu, Godišnji obračun za 2016. godinu i imenovali Stručno-konsultativnu komisiju Fudbalskog kluba Rudar od pet članova u sastavu Esnaf Buza, Suad Spahić, Mirza Demir, Anton Lukić i Nijaz Kapo

21.06.2017.

“Domaći, podmlađeni i bolji Rudar”

Nakon sastanka sa načelnikom Općine Kakanj, Nerminom Mandrom, navijači Rudara iskazali su visoki stepen prihvatanja, oduševljenja i sigurnosti u bolju budućnost voljenog kluba

19.06.2017.

Rudar starta u srijedu s novim snagama

Na prozivci i prvom treningu, koji su zakazani za srijedu 21.juna u 17 sati i 30 minuta, pored dva-tri pojačanja,  trebali bi se pojaviti i bivši igrači  Omer Musić, Belmin Čehajić i Vahidin Čaluk , s kojima je već postignut dogovor, a pozivi su otvoreni  i svim drugim Rudarevcima koji igraju u drugim klubovima

Tabela

1. FK Rudar Kakanj0 00
2. NK Travnik0 00
3. NK Bosna Visoko0 00
4. FK Olimpik 0 00
5. HNK Orašje0 00
6. FK Sloga Simin Han0 00
7. NK Bratstvo0 00
8. NK Jedinstvo Bihać0 00
9. NK Zvijezda0 00
10. NK Metalleghe BSI0 00
11. FK Velež Mostar0 00
12. FK Igman Konjic0 00
13. HNK Čapljina0 00
14. NK Iskra 0 00
15. NK Tošk Tešanj0 00
16. NK Slaven Živinice0 00