Historija: FK Rudar od 1988. do 1995. godine

1988-1989. 

Ponovo je došlo do transformacije nogometnog takmičenja u Ex-Jugoslaviji. Formirane su Međurepubličke lige. Rudar je sada bio u trećem takmičarskom saveznom nivou, međurepubličke lige jug, koju su sačinjavali timovi iz BiH, Crne Gore i juga Hrvatske. Rudar je počeo takmičenje pod vođstvom Kemala Hafizovića, a pomoćnici su mu bili Gafurović i Lukačević.

Ove godine su izmjenjena i takmičarska pravila pa se poslije nerješenog rezultata pristupalo izvođenju jedanaesteraca, a bod je dobijala ekipa koja bude bolja nakon udaraca sa bijele tačke. To se desilo u prvom kolu kada je u Kaknju bod osvojila ekipa Jedinstva iz Bijelog polja.Ipak na kraju prve takmičarske sezone u grupi jug međurepubličke lige Rudar je zauzeo šesto mjesto sa 35 bodova i gol razlikom 63:39. Prvak je bila Iskra iz Bugojna, a ligu su napustili Igalo i Lovćen iz Cetinja.

1989-1990.

U ovu sezonu Rudar je ušao bez iskusnih prvotimaca: golmana Cvitanušića, beka Dedića, halfa Biletića i napadača Raškovića. Cilj je bio podmladiti ekipu. U vatru su ubačeni golobradi Halaba, Paćariz i Josipović. Bila je to ekipa iskustva i mladosti. Do četrnaestog kola ekipu je vodio Kemal Hafizović, kada preuzima kormilo Čelika, a na čelo Rudara dolazi Besim Gafurović sa Muhidinom Lukačevićem.Tokom proljeća trener Rudara je bio Aleksandar Aco Krivošej. Drugu sezonu u međurepupličkoj ligi jug, Rudar je sve do posljednjeg kola vodio neravnopravnu borbu za prvo mjesto protiv moćnika iz nogomnetnih struktura i fudbalskog kluba Budva iz Budve. Kolo prije kraja prvenstva Budva je obezbjedila ulazak u Drugu ligu. U zadnjem kolu Rudar je pobjedio Budvu 2:0 ali vječiti drugi su i ovoga puta potvrdili taj status.

1990-1991.

Prvak treće sezone u međurepubličkoj ligi jug bio je zenički Čelik i zasluženo se nakon godinu dana vratio u drugoligaško društvo. Rudar je poslije prethodne teške sezone imao ozbiljnih problema da konsoliduje redove vrati samopouzdanje i vjeru u sportsku i fer igru. Na kraju sezone sa 31 osvojenim bodom Rudar je završio na osmom mjestu.Osmim mjestom je sačuvao status trećeligaša jer je ponovo spremana reorganizacija takmičenja.Posebno je bio loš start prvenstva kada je Rudar u prva tri kola pretrpio tri poraza. I u ovoj sezoni trener Rudara je Besim Gafurović.

1991-1992.

Nakon izmjene organizacije takmičenja, u ovoj nogometnoj sezoni Rudar je i dalje trećeligaš ali sada u grupi zapad. Ova liga je doživjela najveće izmjene i jedina je imala takmičarske ekipe iz jedne republike ex-Jugoslavije: Bosne i Hercegovine.Osam ekipa juga se preselilo na zapad, među njima i zeleno-crni. Pridružili su se Krajini, Jedinstvu iz Bihaća i Prijedoru. Sa nogometnog sjevera su došli Drina, Sloga brčansko Jedinstvo i Radnički iz Lukavca. Sve bosanskohercegovačke ekipe su bile u jednoj ligi. Bila je to sudbinska najava nove političke podjele u nogometu koju će donijeti ratna dejstva i agresija na Bosnu i Hercegovinu.Naime, ovo prvenstvo nije odigrano do kraja. Najviše utakmica su odigrali Rudar i Travnik, u skladu sa rasporedom nastupili su u 22 kola. Ostale ekipe su odigrale 19, 20 ili 21 utakmicu.Komunikacijske blokade kao najava rata zaustavile su takmičenje 04. aprila 1992. godine kada je Rudar gostovao u Doboju kod Sloge i očiglednom sudijskom krađom poražen sa 3:2.Nakon ove utakmice Rudar je bio na šestom mjestu.Prestaju takmičarske aktivnosti i Klub nastavlja djelovanje u ratnim prilikama.

1992-1994.

Nakon što je prekinuto takmičenje, ratna dejstva i ratne blokade zaustavljaju normalan život.Aktivnosti u Klubu se odvijaju smanjenim intenzitetom.

1994-1995.

Rat još traje ali se organizira nogometno takmičenje.Igra se na slobodnim teritorijama. Rudar se takmiči u Okrugu Zenica i na kraju prvenstva zauzina drugo mjesto. Organizirano je i državno prvenstvo a igralo se u grupama: Sarajevo, Jablanica,Tuzla i Zenica. Rudar se takmičio u Grupi Jablanica. Zauzeo je peto mjesto i nije se plasirao u završnicu prvenstva koje je organizirano u Zenici.

FK Rudar od 1995. do 2001. godine

Novosti

24.06.2017.

Održana Skupština Rudara

23.06.2017. - Na dvosatnom zasjedanju, delegati najvišeg organa Kluba, usvojili Izvještaj o radu, Godišnji obračun za 2016. godinu i imenovali Stručno-konsultativnu komisiju Fudbalskog kluba Rudar od pet članova u sastavu Esnaf Buza, Suad Spahić, Mirza Demir, Anton Lukić i Nijaz Kapo

21.06.2017.

“Domaći, podmlađeni i bolji Rudar”

Nakon sastanka sa načelnikom Općine Kakanj, Nerminom Mandrom, navijači Rudara iskazali su visoki stepen prihvatanja, oduševljenja i sigurnosti u bolju budućnost voljenog kluba

19.06.2017.

Rudar starta u srijedu s novim snagama

Na prozivci i prvom treningu, koji su zakazani za srijedu 21.juna u 17 sati i 30 minuta, pored dva-tri pojačanja,  trebali bi se pojaviti i bivši igrači  Omer Musić, Belmin Čehajić i Vahidin Čaluk , s kojima je već postignut dogovor, a pozivi su otvoreni  i svim drugim Rudarevcima koji igraju u drugim klubovima

Tabela

1. FK Rudar Kakanj0 00
2. NK Travnik0 00
3. NK Bosna Visoko0 00
4. FK Olimpik 0 00
5. HNK Orašje0 00
6. FK Sloga Simin Han0 00
7. NK Bratstvo0 00
8. NK Jedinstvo Bihać0 00
9. NK Zvijezda0 00
10. NK Metalleghe BSI0 00
11. FK Velež Mostar0 00
12. FK Igman Konjic0 00
13. HNK Čapljina0 00
14. NK Iskra 0 00
15. NK Tošk Tešanj0 00
16. NK Slaven Živinice0 00